Dagens andre tur gikk også til et turmål i Nesbyen kommune, nærmere bestemt Blåfjell. Dette er et fjell som ligger mellom Vassfaret og Hallingdal, på høyde med Liodden.

Jeg kjørte av hovedveien ved Liodden camping, og fortsatte på veien oppover lia. Bommen ved Storeli måtte jeg betale meg gjennnom før jeg kunne kjøre videre inn til Dypilen, hvor jeg parkerte bilen.

Turen gikk videre til fots innover veien langs Lusvatn. I sydenden av vannet går det av en sti fra veien. Den er ikke merket eller skiltet, men rimelig grei å se likevel. Denne stien går rett til Blåfjell. Det er riktignok et par kilometer dit, så på veien passerer man litt av hvert av terreng og natur. Bilen ble parkert på over 1000 moh. og toppen ligger på 1155 moh., så det er ikke altfor mye stigning på turen. Det gjør at det er lettere å følge med på omgivelsene. Og Blåfjell ligger i et herlig område, med mye småkupert terreng og en del småtjern.

Pr. 12. november kan man si at naturen har begynt å forberede seg på vinter. Fargene jeg så i fjellet for et par uker siden er borte, og det er bare brunt og grått som går igjen. Men det var vel bare å forvente. Det burde vel egentlig ha ligget snø her.

Jeg kom meg greit til toppen. Det var en god sti å følge hele veien, og stigningen var jevn og behagelig.

På toppen var det et herlig rundskue. Jeg så rett inn i Vassfaret i øst. I sør så jeg ikke så mye for der stod sola og fjernet muligheten for å se tydelig den veien, men i nord så jeg mot snøkledte tinder i det nordlige Buskerud, særlig de i Hemsedal.
Ryktet skal ha det til at man kan se til Jotunheimen herfra. Det ble det ikke snakk om i dag. Til det var det litt for mye skyer nordover.

Ned igjen gikk jeg en litt annen vei enn opp. Jeg gikk ned til en vei på østsiden av fjellet, og fulgte den nordover mot Dypilen.

Kart:

Bilder:

Dagens første turmål var Klevarudnatten, et berg som ligger rett øst for Nesbyen. På toppen stirrer man faktisk rett ned i sentrum.

Det er flere måter å komme seg til topps på. Det går stier “overalt” på kollen. Vil du starte nede i bygda og få med deg all stigning (640 m ca.) kan du gå Midtlivegen opp. Den er merket.

Jeg feiga ut og kjørte bilen så langt jeg kunne, til parkeringsplassen ved Trytetjern. Da er det snaut 300 høydemeter igjen.

Fordi som vil ha utsikten over Nesbyen, men ikke vil gå så mange bakker, ligger det et flott utsiktspunkt på høyde med parkeringsplassen, ca 400 meter unna, kledelig nok kalt Utsikten. Jeg gikk også dit og fikk se Nesbyen under meg, og Rukkedalen som forsvinner innover på den andre dalsiden.
Stien videre mot toppen er grei å følge, blåmerka som den er, og tilrettelagt for sykling, så den er stor og god hele veien. Det er ikke mer enn 1,5 kilometer til toppen fra Utsikten, men det er solid stigning hele veien, uten noen gang å bli skikkelig bratt. De fleste av de 290 høydemetrene legges igjen i denne bakken.

Det er ikke så altfor mye å se på på vei opp, men på toppen blir det litt bedre. Den er ikke helt fri for vegetasjon så man får ikke noe rundskue her, men et par glipper i vegetasjonen gjør at man får omtrent samme utsikt som på plassen i bunn av bakken. Hvilken av de to punktene som gir best utsikt av Utsikten og toppen på Klevarudnatten, vil ikke jeg ha noen stor formening om. De er ganske like.

Ned igjen gikk jeg samme vei som jeg kom opp.

Kart:

Bilder:

Dagens turmål var Vardefjell, en lett tilgjengelig topp i Nesbyen kommune. På fjellet mellom Nesbyen og Hedal, fikk jeg parkert ved Åsgrenda. Derfra går det blåmerka tursti opp til Vardefjell. Turen opp er på ca. 5 kilometer.

Turen startet nede i vegetasjonen. Det var pen stigning på en sti som ikke var veldig behagelig å gå. Det var en blanding av myr, stein og røtter som gjorde det litt kronglete å navigere seg fram.

Etter et par kilometer kom jeg fram til den forlatte setra Storelie. Koselig plass som naturen er i ferd med å ta tilbake. Fra Storelie var det bare en god kneik opp, så var jeg oppe på snaufjellet. Derfra var det bare en utrolig trivelig marsj videre i et herlig terreng, og med akkurat passelig stigning hele veien.

På toppen av Vardefjell var det naturligvis en stor og forseggjort varde, og et nydelig 360 graders panorama. Det var en disig sommerdag så utsikten ble litt forringet av det. Men jeg kunne se ned til Norefjell i sør, og i nord er det Hemsedalsfjellene som danner horisonten.

Turen ned igjen gikk samme vei som opp. Totalt en tur på 11 kilometer og 3 timer.

Kart:

Bilder: