, ,

Kommunetopper i Buskerud: Topp 3: Annevasshøgda i Drammen

Hvert år, på 17. mai, står jeg overfor det samme dilemmaet; skal jeg være sosial og velge den hvite og grønne Numedalsbunaden, eller skal jeg være usosial og velge den blå og svarte skogbunaden? Hvert år har valget falt på Numedalsbunaden, men i år tenkte jeg å gjøre en forandring. Det er på tide å få sjekket ut enda en topp fra lista mi. Denne gang er det min egen hjemkommunes høyeste topp som står for tur: Annevasshøgda (557 moh.) i Drammen.


Til tross for at jeg «nesten» kan se toppen fra verandaen min, har jeg aldri vært der. Det skyldes nok i stor grad at toppen mangler det meste på å være et attraktivt turmål. Ikke er det noe utsikt å snakke om, og ikke går det sti til toppen. Men nå var det da på tide å ta en tur dit, 17. mai til tross. Jeg ikledde meg riktig antrekk, og fikk lempet sykkelen i bilen. Det er mulig, og kanskje å anbefale, å sykle det meste av veien. Andorsrud er et naturlig utgangspunkt for denne turen, hvis du kommer fra Drammenssiden, men nedover mot Sande og i Hof/Eidsfoss er det også mulig å starte. Jeg startet i Andorsrud, på god grusvei. Det går ikke mange meterne før motbakkene begynner, og akkurat like kort gikk det til jeg forstod at sykkelformen min er fullstendig under båten. Jeg hadde fryktet problemer på forhånd, men det var knyttet til at jeg ikke fant sykkelbuksa mi og så for meg ubehaget med 90 kilo kropp presse ned mot, og omslutte, den lille flisa av et sykkelsete. Takket være dårlig form ble ikke det noe stort problem, for jeg måtte stort sett trille sykkelen opp bakkene.


Grodalen er en snarvei for å komme raskere opp. Den sparer deg for et par kilometer av turen, sammenlignet med «hovedveien». Ulempene du får ved å ta denne snarveien er en brattere og mer kronglete vei. Grodalen har blitt et offer for ekstremværet Fridas herjinger. Det ligger trær veltet over veien, og der hvor veien ikke er sperret av trevelt er den vasket bort av vannmassene. På et punkt hadde jeg bare en 40 cm stripe og balansere meg fram på. Men jeg kom meg opp, og derfra og innover til Dammyr gikk det som en lek.

 

Mellom Dammyr og Svartevannet går veien i mye skygge, og her var det fortsatt så mye snø at jeg jeg valgte å sette den fra meg og fortsette til fots. Veien videre inn til Annevannet, som er det siste sikre punktet på turen før jeg må finne toppen ved hjelp av god gammeldags orientering, er stort sett et spor etter tømmerbiler som har holdt på i skogen. Annevasshøgda ligger rett vest for Store Annevannet. Høydedraget er lett å få øye på, og jeg valgte å peile ut kursen til toppen kun visuelt. Det var til dels kronglete å gå opp på Annevasshøgda for Frida hadde gjort sine herjinger her også. Mye trevirke var knekt, og området lignet på mange måter et dårlig ryddet hogstfelt. Men så plutselig var jeg der. Og her skal man ikke gå i andre tanker, for denne toppen er lett å overse. Litt metall i en stein er alt som indikerer at du har kommet rett. Fotoseansen på toppen gikk fort all den tid det egentlig ikke var noe å ta bilde av.

Veien ned igjen gikk lettere siden jeg nå kunne følge mine egne fotspor. Nede ved Annevannet fikk jeg for første gang i år ferten av en av mine favorittlukter: frisk myr. Nede ved Svartevannet utnyttet jeg det gode været og la meg til på en grassbakke nede ved vannkanten og fikk solet meg litt. Det var en nydelig ro ved vannet: på ingen måte lydløst, men lyden av bølgene som skvulper mot land, vinden som suser i trærne og alksens fuglekvitter virket så naturlig og var fri for det uromomentet det virker umulig å unngå hjemme; motorisert hageredskap.

Siste delen av turen var bare nedoverbakker på sykkelen, og gikk unna i en fei. Alt-i-alt tok turen 4 timer for meg, men den kan gjøres vesentlig raskere for folk som er i bedre form, og som kniper inn på pausene.

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar