, , , ,

Kommunetopper i Buskerud: Topp 14 og 15: Gråfjell i Flå og Sigdal og Høgevarde i Krødsherad

Turen til Norefjell gav meg en mulighet til å sjekke ut tre kommuner fra lista med kommunetopper i Buskerud. Det er riktignok bare to topper å bestige for å få til det, fordi Gråfjell (1466 moh.) deles av Flå og Sigdal. Høgevarde (1459 moh.) er Krødsherads høyeste topp. 

Jeg tok bilen til Tempelseter og parkerte på en godt tilrettelagt parkeringsplass der. Skiltinga mot Høgevarde starter ved denne parkeringsplassen. Skiltet viser at det er 7 kilometer opp til Høgevarde. Stien opp går i konstant motbakke. Den første delen langs Tempelbekken opp mot Raudmyra er relativt slak, men føles litt langtekkelig siden det ikke «skjer» noe på denne strekningen. Heldigvis er det nydelig utsikt mot Ranten. Den karakteristiske pukkelformasjonen gjør at det er lett å peke ut fjellet på lang avstand. 

I sørenden av Raudmyra deler stien seg og man kan velge om man vil gå nordover mot Gråfjell og Toveseter, eller man kan østover mot Høgevarde. Jeg skulle både til Gråfjell og Høgevarde, så jeg kunne velge retning fritt. Jeg valgte å gå mot Gråfjell først. Da ble det å følge stien mot Toveseter et lite stykke, til jeg var ved foten av fjellet. Da var det bare å komme seg ut av stien og begynne å kravle seg oppover lia mot toppen. Det er en liten kneik opp mot toppen, men den er lettgått i den forstand at man ikke behøver å ta armene i bruk for å komme seg opp. 
Utsikten fra toppen er storslagen, men noen skyer denne dagen gjorde at jeg ikke fikk fullt utbytte. På perfekte dager ser man rett inn i Jotunheimen herfra, men det var ikke mulig i dag. 

Nede fra toppen igjen ble jeg fanget opp av noe minnet om brøytestaur for ei skiløype. Staurene stod med ca. 30 meters mellomrom og gikk i retning Høgevarde, så jeg valgte å følge de. Etter hvert kom det fram et tråkk langs denne ruta, så det var tydelig at det har vært brukt av andre på sommerføre også. Jeg fulgte tråkket helt til jeg var tilbake ved Raudmyr. Men i stedet for å gå ned til stikrysset i sørenden av myra, dro jeg meg rundt myra på nordsiden. Det var såpass lett å gå utenfor stien at jeg heller ville gå opp nordryggen på Høgevarde. Det ville korte ned distansen noe, og ville ikke minst spare meg ganske mange høydemeter.  

Det var en god motbakke fra Raudmyr til toppen av Høgevarde, men med tiden til hjelp gikk det riktig fint å komme seg opp dit. Det blåste ganske kraftig på toppen, og siden utsikten var relativt lik den på Gråfjell, ble jeg ikke lenge. Jeg ruslet ned stien fra toppen mot de to turisthyttene som ligger rett nedenfor toppen. Den ene hytta er ny av året, og har i mine øyne en sprek arkitektur. Det var en del folk ved hyttene så jeg gjorde bare en rask sving bortom og ruslet direkte videre. Videre i denne sammenhengen var mot bilen. Da var det å gå ned hele den lange lia jeg hadde gått opp tidligere på dagen. Ikke noe stort problem det, så etter en snau time var jeg nede ved bilen igjen. 

Turen var på snaut 20 kilometer, og ble tilbakelagt på drøyt 4 timer. 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar